Verlangen, leef en onderneem jij het al?

Onlangs kreeg ik weer eens de vraag naar mijn verlangen. Een vraag die mij altijd weer uitdaagt en aan het denken zet. Ik zei haar: ‘Dat is de moeilijkste vraag die je mij kunt stellen.’

Het was niet de eerste keer dat ik de vraag niet zelfstandig kon beantwoorden. Het is vooral mijn hoofd dat vindt dat mijn verlangen iets groots moet zijn. Iets voor een heel leven of zo.

  • Maar dat voel ik niet.
  • Of misschien nog niet.
  • Of ik heb het onderdrukt, mag het niet voelen, kan er niet bij.
  • Of is het iets kleins en toch groots omdat het zo dicht bij me ligt?

En er is nog iets. Iets dat me al een tijdje is opgevallen. Een verschuiving in mezelf en de buitenwereld. Ik voel zo sterk dat ik wil leven en ondernemen vanuit verlangen. Het is een heel ander gevoel dan doen wat je denkt dat je moet doen. Verlangen komt uit de diepere lagen in onszelf.

Bij een aantal van mijn klanten is het ook al opgevallen. Onlangs bijvoorbeeld, sprak een klant het ook uit: ‘Mensen willen veel meer geraakt worden op hun verlangen dan op hun pijn.’ En een andere klant: ‘Je slaat de spijker op z’n kop.’

Zelf merkte ik het toen ik me inschreef voor het Rebirth traject van Puur Vrouw! Wat een groeifeest is dat. Het was niet mijn verleden waarop ik geraakt werd, maar juist mijn verlangen. Het verlangen om in mijn lijf te zakken en beter en meer te kunnen gaan voelen. En ook meer verbinding te gaan maken met mijn vrouwelijk stuk, om van daaruit mijn pad te volgen. Blijkt mijn verlangen plots wel heel helder te zijn 😉 

De druk-op-de-pijn-en-nog even goed-doorduwen, voelt niet meer passend voor mij. Misschien heeft het nooit zo bij mij gepast, maar was ik zelf nog niet zo ver om echt vanuit verlangen te werken en leven. 

Ik wil geraakt worden in mijn verlangen. Inmiddels weet ik hoe ik om kan gaan met blokkades en emoties. Tools heb ik genoeg. Het belangrijkste is weten en leven dat het zo diep mogelijk doorvoelen van emoties en sensaties, veel effectiever is. I am so ready.

Wat er in mij aan het gebeuren is, is een teken dat ik, en velen met mij, hard gegroeid zijn. Dat we een hele grote stap in onze ont-wikkeling en de verbinding met ons hart en onze ziel hebben gezet.

Alles hierboven is aanleiding geweest om het thema ‘Verlangen’ te onderzoeken. Hoe zit het nou eigenlijk, wat is het, wat kunnen we ervan leren en hoe kunnen we het herkennen en cultiveren? Want zolang het niet zo gemakkelijk gaat, heb ik behoefde aan handvatten.

In deze Co-inspiratie gaat het vooral over de basis van verlangen en hoe je lijf en brein erbij betrokken zijn. Je kunt lekker aan de slag met een aantal praktische oefeningen om ook jouw verlangens helder(der) te krijgen. Maar vooral om ze te voelen. In een volgende Co-inspiratie diep ik het thema verder uit.

Wat betekent verlangen voor jou?

Wat is of zijn jouw diepere verlangens?

.

Interessant om de vragen voor jezelf te beantwoorden en van daaruit pas verder te lezen.

Verlangen, wat is het en waarom is het boeiend om er bij stil te staan?

Om verder te kunnen in mijn zoektocht heb opgezocht wat er bedoeld wordt met verlangen.

Verlangen is een krachtige emotie die ons aandrijft, inspireert en definieert in verschillende aspecten van ons leven. Het kan worden omschreven als een diep innerlijk gevoel van streven naar iets dat buiten ons bereik ligt, iets dat we willen bezitten, ervaren of bereiken. Het kan zich manifesteren in vele vormen, variërend van materiële goederen tot persoonlijke prestaties, van menselijke relaties tot spirituele verlichting. Verlangen gaat vaak gepaard met een gevoel van opwinding, hoop en een intens verlangen om te vervullen wat ontbreekt.

Maar verlangen is meer dan alleen een oppervlakkige wens of impuls. Het gaat dieper dan dat. Verlangen raakt aan onze diepste behoeften, aspiraties en verlangens. Het vormt de kern van onze identiteit en beïnvloedt hoe we keuzes maken, doelen stellen en betekenis geven aan ons leven.

Handelen vanuit verlangen

overstijgt de ratio

Ik hoop een dieper inzicht te krijgen en te bieden over onze verlangens als mens, als vrouw en ondernemer, en hoe het mijn en jouw leven vormgeeft.

Duik met me mee in dit fascinerende onderwerp en laten we samen ontdekken wat het betekent om te verlangen en van daaruit te leven en werken.

Psychologie van verlangen

Een van de belangrijkste rollen in het ontstaan van verlangens, is weggelegd voor ons brein. Onze prachtige en fantastische hersenen zijn uitgerust met een beloningssysteem dat voornamelijk wordt aangedreven door dopamine. Daardoor ervaren we plezier en beloningen. Als we iets verlangen, dan wordt dit systeem geactiveerd, wat ons motiveert om dat specifieke doel na te streven. Dit kan variëren van het verlangen naar voedsel wanneer we honger hebben, tot het streven naar sociale verbindingen. Dus ook die rode bolletjes op onze gsm’s geven ons o.a. een dopamine shot, een beloning en een gevoel van verbinding.

Onze persoonlijke geschiedenis speelt ook een grote rol in onze verlangens. Ervaringen uit het verleden met positieve emoties kunnen verlangens oproepen. Heb je bijvoorbeeld een geweldige vakantie of retraite gehad op een bepaalde plek, dan kun je verlangen om daar naar terug te gaan. Herinneringen aan gelukkige tijden of positieve interacties met bepaalde mensen kunnen ook sterke verlangens creëren. Door die positieve verlangens te leven komt er dus dopamine vrij en dat geeft ons een gelukkig gevoel.

Verlangens kunnen ook een weerspiegeling zijn van onvervulde emotionele behoeften. Als we ons eenzaam, gestrest of onzeker voelen, kunnen we verlangen naar situaties, mensen of dingen die ons een gevoel van troost en veiligheid bieden. Dit kan verklaren waarom we soms verlangen naar comfort food, een knuffel van een geliefde, of een ontsnapping naar een rustgevende plek.

We hebben dus positieve verlangens en verlangens vanuit tekorten.

Verlangen is best complex en ook veelzijdig. De oorsprong vinden we terug in de wortels van onze biologie, psychologie, sociale omgeving, persoonlijke ervaringen, en emotionele behoeften. Een sterk verlangen drijft ons om actie te ondernemen en kan dus een bron van motivatie en groei zijn. Het is dan wel fijn dat we begrijpen wat onze verlangens aanwakkert. Het levert een beter inzicht in onszelf en zo kunnen we veel bewuster kiezen hoe we onze energie en aandacht richten.

Dus, de volgende keer dat je een sterk verlangen voelt, neem dan een moment om te reflecteren op wat de oorsprong ervan zou kunnen zijn. Dit kan je helpen om niet alleen je verlangens beter te begrijpen, maar ook om ze op een constructieve manier in te zetten in je persoonlijke en professionele leven.

Verderop lees je meer over het onderscheiden van verschillende verlangens en hoe je e.e.a. kunt herkennen en verder ontwikkelen.

Verlangen in het lichaam

Ik vind het belangrijk om te weten hoe een verlangen kan voelen en hoe zich dit uit in lichamelijke signalen, zodat ik het kan herkennen, en er iets mee kan doen. 

Precies weten wat je verlangt, is het voor jou ook wel eens lastig? Als we de signalen herkennen dan voelen we hoe verlangens zich op verschillende manieren in ons lichaam aankondigen. Ga samen met mij de uitdaging aan om de signalen van je lichaam te leren herkennen. Ik heb een aantal signalen gevonden die jou laten weten dat er een verlangen in jou aanwezig is.

Als je spanning of opwinding voelt, zoals een kriebel in je buik of een versnelde hartslag, dan kan dat een teken zijn dat je ergens sterk naar verlangt. Deze reactie is vaak een manier waarop je lichaam je voorbereidt om actie te ondernemen.

Je kunt ook een ernergieboost ervaren, waardoor je je wakkerder en alerter voelt. Maar een verlangen kan je net zo goed onrustig maken, waardoor je bijvoorbeeld moeite hebt om stil te zitten of je te concentreren.

Soms voel je een warmte of tintelingen in je lichaam, in je handen, voeten of borst. Je ademhaling kan ook sneller of dieper worden.

Spanning in je spieren, vooral in je nek, schouders of rug, kan een teken van onderdrukte verlangens zijn. Of het kan een teken zijn dat je lichaam zich voorbereidt op actie, maar je vindt het bijvoorbeeld nog spannend.

Vraag

Ben jij je ervan bewust hoe verlangens zich bij jou vanuit het positieve of vanuit tekorten uiten in je lichaam?

Doe de test voor jezelf en houd tien dagen bij welke signalen je waarneemt in je lichaam.

Muziek is een krachtige manier om je te verbinden met je hart en je verlangen.

Brein en hormonen in relatie tot verlangens

Verlangen voelt soms als een mysterie voor mij, maar het werd duidelijker toen ik wist dat ons brein en onze hormonen een grote rol spelen in het sturen van verlangen. Wanneer we verlangen naar iets, gebeurt er van alles in ons lichaam.

Denk aan dopamine als een gelukshormoon. Als we iets willen, zoals een nieuwe baan of een vakantie, geeft ons brein dopamine af. Dit maakt ons blij en gemotiveerd om dat verlangen na te jagen. We worden als het ware beloont.

Als we tijd doorbrengen met mensen van wie we houden, wordt oxytocine vrijgegeven. Dit hormoon zorgt ervoor dat we ons verbonden en gelukkig voelen. Dat versterkt het verlangen naar liefde en sociale interactie. Oxytocine wordt ook wel eens het knuffelhormoon genoemd.

En dan hebben we nog adrenaline en cortisol. De klaar-voor-actie hormonen die ervoor zorgen dat we alert en energiek zijn. Als we bijvoorbeeld verlangen naar iets nieuws, kunnen deze hormonen je helpen om gefocust en gemotiveerd te blijven, zelfs in stressvolle situaties.

Als je weer eens dat kriebelende gevoel in je buik hebt of je hart sneller voelt kloppen, dan weet je dat je brein en hormonen hard aan het werk zijn om je verlangen te sturen en je te motiveren om je doelen te bereiken!

Verlangens herkennen, waarom het moeilijk kan zijn

Na een rondje speuren blijkt het eigenlijk heel normaal om soms niet precies te weten waar we naar verlangen. Die uitdaging komen veel mensen tegen. Mij gaf het een geruststellend gevoel dat ik dat niet alleen ervaar. Ik hoop voor jou ook, want dat je dit nu aan het lezen bent, zegt misschien genoeg. Goed nieuws is dan weer dat we kunnen leren om onze verlangens beter te begrijpen.

  • Neem jij bijvoorbeeld genoeg tijd om naar binnen te kijken en te reflecteren op wat je echt wilt?
  • Ben jij je ervan bewust hoe maatschappelijke verwachtingen en meningen van anderen jouw eigen verlangens vertroebelen?
  • Laat jij je tegenhouden door zelftwijfel en onzekerheid om je verlangens te erkennen?
  • Ga je gemakkelijk om met veranderingen? Of vind je het lastig om bepaalde verlangens uit het verleden los te laten?
  • Maak jij voldoende tijd vrij voor je creatieve uitlaatkleppen en ontspanning?

Je verlangen niet precies kennen heeft verschillende redenen. Onszelf de ruimte geven om te ontspannen, imperfect te zijn, te reflecteren en de focus op eigen verlangens te houden, zorgt ervoor dat we gemakkelijker dichter bij onze verlangens kunnen komen.

Boeiend en confronterend tegelijk. Vind jij dat ook? Als die factoren die een rol kunnen spelen bij het kunnen voelen van de diepere verlangens.

Om meer verbinding met mijn verlangens te maken, ging ik op zoek naar actieve manieren die ik zelf kan toepassen om mijn verlangens te ontdekken. Verrassend genoeg pas ik er wel al meerdere toe. Ik deel ze hieronder en nodig je uit om er ook mee aan de slag te gaan. 

Oefeningen om je verlangens te (her)kennen

Lichaamsscan Meditatie: Ga comfortabel zitten of liggen en sluit je ogen. Begin bij je tenen en werk langzaam omhoog door je lichaam, terwijl je aandacht besteedt aan hoe elk deel van je lichaam voelt. Noteer elke spanning, warmte, tintelingen, of andere sensaties.

Ademhalingsoefeningen: Adem diep in en uit, en focus op je ademhaling. Vraag jezelf af wat je op dit moment echt wilt, en observeer hoe je lichaam reageert. Noteer eventuele veranderingen in je ademhaling, hartslag, of andere fysieke sensaties.

Dagelijkse Check-In: Neem elke dag een paar minuten om stil te zitten en naar binnen te kijken. Vraag jezelf af: “Wat verlang ik vandaag?” en observeer hoe je lichaam reageert. Houd een dagboek bij van je observaties om patronen te herkennen. Deze oefening pas ik dagelijks toe in combinatie met mijn meditatiemoment. Het blijft nog steeds een oefening om goed te voelen.

Door deze oefeningen regelmatig te doen, kun je beter leren luisteren naar de signalen van je lichaam en zo beter begrijpen wat je echt verlangt. Dit kan je helpen om bewuster keuzes te maken en je verlangens effectiever na te streven.

Verlangens versus hersenspinsels

Maar, vroeg ik me nog af, hoe weet ik nou of het om een oprecht verlangen gaat of dat het slechts een hersenspinsel is? Daarom even een kort lijstje

De tabel geeft je in een oogopslag zicht op welke verlangens diep en oprecht zijn en welke slechts voorbijgaande gedachten zijn. Dat helpt om je energie en inspanningen te richten op wat echt belangrijk voor je is. Kortom, hoe je dus dichter bij je ware verlangen kan komen.

Oprecht Verlangen

Hersenspinsel

Blijven langer aanwezig

Komen en gaan snel

.

Sterke en consistente emoties

Vluchtig en van voorbijgaande aard

Verbonden met kernwaarden en levensdoelen

Oppervlakkig

Bereidheid om tijd en moeite te investeren

Motivatie verdwijnt snel

Sterke fysieke reacties

.

Korte tijd van enthousiasme

Landurige aantrekkingskracht (weken)

Ebt snel weg

Voila!

Ik hoop dat ik je tot hier heb kunnen inspireren en motiveren. Dat je voor jezelf meer helderheid hebt in hoe verlangen gestuurd wordt en hoe je zelf invloed op je verlangen kunt uitoefenen. Misschien gaat het bij jou al heel vlot. Misschien heb je nog wat meer werk te doen. Het is allemaal oké. Iedereen is op een eigen level actief zodat we elkaar kunnen ondersteunen wanneer dat nodig is.

Er volgt zeker nog een Co-inspiratie over het thema ‘verlangen’, zodat ook jij nog beter kunt realiseren waar je naar verlangt en hoe je wilt leven. Want volgens mij is er niets fijner dan de verbinding te maken met onze diepere verlangens, zodat we van daaruit -nog beter- kunnen spelen, genieten, liefhebben en creëren.

Liefs

Mariëtte  

Wie is Mariëtte

Als een ervaren combinatie van business coach en virtual assistant, geloof ik sterk in de kracht van samenwerking. Mijn passie voor dienstbaarheid stelt me in staat om jou te ondersteunen op zowel praktische als strategische niveaus.

Met meer dan 33 jaar ervaring in office management en een decennium als ondernemer, breng ik een unieke combinatie van creativiteit, veelzijdigheid en pure toewijding aan elke samenwerking. Mijn aanpak is persoonlijk, optimistisch en gericht op (online) groei.

Ik help jou bij het optimaliseren van je dagelijkse activiteiten, het schrijven van teksten en het ontwikkelen van strategieën om jouw praktijk te laten groeien. Van praktische ondersteuning tot het bieden van sparring en strategische begeleiding, ik ben er om jou te helpen meer succesvol te zijn.

Met mij samenwerken betekent tijd en geld besparen, zodat je je kunt concentreren op wat echt belangrijk voor je is. Samen streven we naar groei, efficiëntie en gedeelde successen.

Buiten mijn werk geniet ik van het samenzijn met mijn lief Rob, deel ik mijn liefde voor mijn katten, lees ik graag een boek, verdwaal ik graag in mijn geliefde stad Luik, vul ik avonden met outdoor cooking & living, verheug ik me op het delen van heerlijke maaltijden en inspirerende gesprekken met familie, vrienden en collega’s.

Updates ontvangen?

Laten we samen bouwen aan jouw succes en groei. Schrijf je vandaag nog in op de nieuwsbrief of neem contact met me op!

Ben je enthousiast over deze co-inspiratie, deel ‘m dan graag met anderen.

Foto credits zijn voor Karina Vorozheeva, Pawel Czerwinski op Unsplash, PublicDomainPictures,  MeditativeKaleidoscope,  Henryk Niestrój via Pixabay