Tijd… Het is een ding

Tijd is eigenlijk best een ingewikkeld ding. Mensen denken er al eeuwenlang over na.

Tijd is de manier waarop we de dingen zien gebeuren en veranderen in de wereld om ons heen.

En tijd helpt ons om te begrijpen wat er gebeurd is, wat er nu gebeurt en wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren.

Je kunt tijd eigenlijk zien als een soort constante stroom van momenten die elkaar opvolgen. Elk moment is uniek en speciaal, want je kunt het niet terugkrijgen als het eenmaal voorbij is. Maar tegelijkertijd kan tijd ook iets relatief zijn. Het hangt echt af van hoe jij het ziet en hoe jij het voelt.

Welke beleving van tijd je ook hebt, het kan soms overweldigend aanvoelen.

 • Het streven naar een vorm van perfectie.
 • Het gevoel van achter de feiten aan te lopen.
 • Het uitstellen van taken.

Een race tegen de klok, zeg maar

Hoe dat komt?

Je schat jezelf niet op waarde.

Jezelf verliezen in groeien als professional en het helpen van anderen, zorgt ervoor dat je nog wel eens kan vergeten om echt naar jezelf te luisteren.

Want jij, jij met een hart voor mensen:

 • Je wilt er altijd zijn voor je klanten, maar vergeet soms dat je ook tijd voor jezelf nodig hebt. Het voelt alsof je altijd aan staat, altijd beschikbaar bent, zelfs als je eigen batterij bijna leeg is.
 • Je bent zo gepassioneerd over je werk dat je regelmatig te veel hooi op je vork neemt. Je agenda zit vol met afspraken, trainingen, bijscholing, administratieve taken en marketing. Er blijft dan nauwelijks tijd over voor jou. Voor ontspanning en voor rust.
 • Je voelt de druk om altijd maar beter te worden, om jezelf te blijven ontwikkelen en te groeien als professional. Maar soms voelt het ook alsof je stilstaat, alsof je geen stap verder komt, hoe hard je ook werkt.

Besef jij, lieve lezer, dat jouw rol als coach of therapeut van onschatbare waarde is voor je klanten?

Sta je er wel eens bij stil dat door jouw onvoorwaardelijke toewijding en zorgzaamheid je een veilige haven biedt voor mensen die door moeilijke tijden gaan? Dat ze weten dat ze op jou kunnen rekenen, zelfs wanneer het lijkt alsof niemand anders begrijpt wat ze doormaken? Jij inspireert en motiveert jouw klanten om hun eigen passies na te streven. Jouw energie en enthousiasme zijn aanstekelijk en helpen anderen om hun vuur te vinden en te laten branden.

Maar als je het gevoel hebt altijd aan te staan, dan is het normaal dat dat invloed heeft op je naaste omgeving en dus ook op je klanten.

Als je vermoeid of zelfs uitgeput raakt door een gebrek aan tijd voor zelfzorg, dan vermindert dat je vermogen om echt te kunnen helpen. Je energie en aandacht worden versnipperd, waardoor je minder diep kunt ingaan op de behoeften van jouw klanten.

Logisch!

Jouw klanten voelen het wanneer je gestrest en overbelast bent. Het kan het vertrouwen in jou verminderen en het eigen stressniveaus verhogen. Jouw relatie met tijd heeft dus meteen een gevolg voor de kwaliteit van de zorg en ervaring die je jouw klanten biedt.

Onderzoeken door de Universiteit van Gent en Amsterdam, maar ook het Nederlands onderzoeksinstituut, wijzen uit dat mindfulness, ontspanningstechnieken, grenzen stellen, lichaamsbeweging en sociale steun, zorgen voor een beter algeheel welzijn, minder stress en burn-outs, een grotere veerkracht, verbeterde kwaliteit en efficiëntie van jouw professionele diensten.

Jij weet, net als ik, dat er een horizon is.

Altijd.

Want zelfs in de chaotische draaikolk van tijd, kunnen we een rustige haven vinden.

Druk op je pauzeknop

Gun jezelf tijd om te luisteren naar je lichaam en je hart.

Ik deel graag alvast een paar tips met je om in gedachten te houden:

 • Plan tijd in je agenda om voor jezelf te zorgen.

Ja, ik weet het, het klinkt als een cliché, maar het is oh zo waar. Neem de tijd om op te laden, om te ademen, om te zijn. Doe waar je behoefte aan voelt. Jij bent net zo belangrijk als je klanten.

 • Durf afspraken te annuleren als je voelt dat het nodig is.

Soms is het nodig om een stap terug te zetten en te erkennen dat je te veel op je bord hebt liggen. Annuleer afspraken die niet dringend zijn of die kunnen worden uitgesteld, zodat je ruimte.

 • Durf erop te vertrouwen dat tijd aan jouw kant staat.

Als je je overweldigd voelt door de tijd, alsof je erdoor wordt opgeslokt, durf dan te geloven dat tijd aan jouw kant staat. Door te vertrouwen op het idee dat er genoeg tijd is om te doen wat echt belangrijk is, bevordert dat je gevoel van kalmte en vertrouwen, zelfs te midden van een drukke agenda.

 • Vraag om ondersteuning.

Je hoeft niet alles alleen te doen. Overweeg om repeterende en organisatorische taken of het schrijven van teksten uit te besteden, zodat jij je kunt richten op wat echt belangrijk is voor jou en je klanten.

 • Verbind je met mededogen.

Zowel naar jezelf toe als naar anderen. Wees vriendelijk voor jezelf als je merkt dat je gestrest bent over tijd en deadlines. Heb begrip en ben geduldig. Herinner jezelf eraan dat het oké is om niet altijd alles onder controle te hebben. Verbind je ook met mededogen naar je klanten toe. Ook zij worstelen met tijd en deadlines. Wees bereid om flexibel te zijn en ruimte te bieden aan wat aandacht vraagt.

I know, veranderingen vragen inspanning

We zijn nou eenmaal gewoontedieren.

Lange tijd noemde ik het beheersen van mijn tijd “time-management”. Dit heeft me geholpen om efficiënt en gestructureerd te kunnen werken. Nu zie ik het beheren van mijn tijd als zelfzorg. In plaats van me af te vragen hoeveel werk ik kan verzetten, vraag ik me af waar ik behoefte aan heb.

Het heeft even geduurd voordat ik kon accepteren dat ik moest luisteren naar mijn lichaam. Mijn geest was lange tijd gericht op het streven naar veel doen in zo weinig mogelijk tijd, vooral gericht op presteren. Ik merkte regelmatig dat ik uitgeput was, met een oververhit hoofd en geen voldoening. Nu neem ik de tijd om bij mezelf te zijn, zodat mijn acties en rust in balans zijn en ik tijd in mijn voordeel kan laten werken.

Maak het jezelf gemakkelijk

Ik gun het jou ook; tijd in jouw voordeel te laten werken. Daarom heb ik een fijne checklist voor je gemaakt met 25 praktische tips waar je meteen mee aan de slag kan.

Download ‘m hier

Of verzet je zinnen eens helemaal

Alles loslaten en tijd voor jezelf maken. Dat doe je tijdens het Off Track Outdoor Weekend. De perfecte manier om eens helemaal weg te zijn van de drukte, technologie en verplichtingen. Je kan jezelf weer helemaal opladen en je perspectieven veranderen. Echt even terug naar jezelf, in de natuur. Avontuurlijk outdoor cooking & living, een 4×4 road trip door het Zuid Limburgse Heuvelland en veel meer.

Durf te omarmen waar je blij van wordt

Elke seconde is een kans is om te groeien, te leren, te kiezen en te verbinden.

Jij bent belangrijk.

Jouw werk is belangrijk.

En met een beetje liefde en zorg, kunnen we samen de wereld een beetje mooier maken.

Wie is Mariëtte

Als een ervaren combinatie van business coach en virtual assistant, geloof ik sterk in de kracht van samenwerking. Mijn passie voor dienstbaarheid stelt me in staat om jou te ondersteunen op zowel praktische als strategische niveaus.

Met meer dan 33 jaar ervaring in office management en een decennium als ondernemer, breng ik een unieke combinatie van creativiteit, veelzijdigheid en pure toewijding aan elke samenwerking. Mijn aanpak is persoonlijk, optimistisch en gericht op (online) groei.

Ik help jou bij het optimaliseren van je dagelijkse activiteiten, het schrijven van teksten en het ontwikkelen van strategieën om jouw praktijk te laten groeien. Van praktische ondersteuning tot het bieden van sparring en strategische begeleiding, ik ben er om jou te helpen meer succesvol te zijn.

Met mij samenwerken betekent tijd en geld besparen, zodat je je kunt concentreren op wat echt belangrijk voor je is. Samen streven we naar groei, efficiëntie en gedeelde successen.

Buiten mijn werk geniet ik van het samenzijn met mijn lief Rob, deel ik mijn liefde voor mijn katten, lees ik graag een boek, verdwaal ik graag in mijn geliefde stad Luik, vul ik avonden met outdoor cooking & living, verheug ik me op het delen van heerlijke maaltijden en inspirerende gesprekken met familie, vrienden en collega’s.

Updates ontvangen?

Laten we samen bouwen aan jouw succes en groei. Schrijf je vandaag nog in op de nieuwsbrief of neem contact met me op!

Ben je enthousiast over deze co-inspiratie, deel ‘m dan graag met anderen.

Foto credits zijn voor Daniele Levis Pelusi en Etienne Boulanger op Unsplash