Sleur en routine: hoe ontsnap je eraan en herontdek je passie

"Routine is de speelplaats van de geestelijke luiheid, maar avontuur is de sportschool van de ziel."

Sleur en routine in je onderneming en dagelijks leven? We kennen het allemaal. Gedijt de een goed bij routine, voor de ander kan het sluipenderwijs binnendringen en voordat je het weet, zit je vast in een routine die je energie en creativiteit leegzuigt.

 

 • Je staat niet meer open voor verandering en vernieuwing.
 • Je vergeet om plezier te hebben.
 • Je vaart op de automatische piloot.

 

Als je je hierin herkent, weet dan dat je niet de enige bent die dat ervaart! Het kan een extra uitdaging zijn om de sleur te doorbreken, maar het is zeker wel mogelijk. Ik wil je graag laten zien waardoor sleur toeslaat, wat de gevolgen zijn en natuurlijk, hoe je je ervan kan bevrijden. Maar eerst deel ik de grootste valkuilen die zorgen voor sleur in jouw onderneming.

Dit is wat je vooral niet moet doen

Je bent toegewijd aan het ondersteunen en begeleiden van anderen op hun pad naar welzijn en groei. Maar wat als je zelf vast komt te zitten in een sleur? Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in routine en gewoonten die je energie en creativiteit leegzuigen, vooral als HSP. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van de impact van sleur op je werk en in je leven.

Kijk je mee? Dit zijn de tien grootste valkuilen die je liefst vermijdt om de sleur te doorbreken en frisse energie en inspiratie in je werk en leven te brengen en te houden.

 • Vasthouden aan oude gewoonten
 • Overmatig uitstellen
 • Te veel multitasken
 • Negatieve gedachten voeden
 • Isolatie zoeken
 • Te streng zijn voor jezelf
 • Weerstand tegen hulp
 • Vasthouden aan perfectie
 • Vergeten om grenzen te stellen

En voor mij de grootste valkuil: Vergeten om plezier te hebben

Het kan een behoorlijke oefening vragen om deze valkuilen te vermijden. Maar door je te richten op positieve gewoonten en attitudes, kun je effectief de sleur doorbreken en weer op weg gaan naar succes en vervulling.

Twee mensen die erom bekend staan sleur en routine te doorbreken zijn Tim Ferriss. Hij staat bekend om zijn boek “The 4-Hour Workweek”, waarin hij strategieën deelt om efficiënter te werken en een meer vervullend leven te leiden door de traditionele werk- en levenspatronen te doorbreken.

Ook Marie Kondo is een bekende naam op het gebied van het doorbreken van sleur en routine, zij is de auteur van “The Life-Changing Magic of Tidying Up”. Haar benadering van minimalisme en opruimen moedigt mensen aan om los te laten wat hen niet gelukkig maakt en ruimte te maken voor meer vreugde en voldoening in hun leven.

Doorbreek de sleur

Gelukkig zijn er manieren om uit de sleur te geraken en weer nieuw leven in je onderneming en leven te blazen.

Het begint allemaal, zoals je al las, met bewustwording. Dat je de subtiele signalen van sleur gaat herkennen – de afname in motivatie, vermoeidheid die als een zware deken over je heen valt, en een gebrek aan creativiteit die als een donkere wolk boven je hoofd hangt. In plaats van je hierdoor te laten ontmoedigen, besluit je actie te ondernemen.

Creëer ruimte voor creativiteit. Neem regelmatig de tijd om te spelen, te experimenteren en nieuwe ideeën te verkennen. Je stapt daardoor uit de vastgeroeste patronen en omarmt de frisse energie die nieuwe mogelijkheden met zich meebrengen.

Daarna daag je jezelf uit door nieuwe doelen te stellen die buiten je comfortzone liggen. Je weet dat dit je zal helpen gemotiveerd te blijven en jezelf verder te ontwikkelen.

Als HSP is het verleidelijk om alles zelf te willen doen, maar je weet dat dit kan leiden tot overbelasting en uitputting. Durf daarom taken te delegeren en hulp te vragen wanneer dat nodig is.

Focus op de taken die echt belangrijk zijn en bijdragen aan je langetermijndoelen. Dit helpt je om je tijd en energie effectief te gebruiken en overweldiging te voorkomen.

Als je merkt dat je leven een herhaling van gisteren is, is het tijd om een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan je verhaal.

Maar vergeet ook niet om goed voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal. Neem regelmatig pauzes, beweeg je lichaam en zoek ontspanningstechnieken die voor jou werken, zoals meditatie of yoga.

Soms kan een verandering van omgeving wonderen doen voor het doorbreken van de sleur. Besluit eens ergens anders te werken, zoals in een café, park of co-working space, om je creativiteit te stimuleren.

Blijf investeren in je eigen ontwikkeling door cursussen te volgen, boeken te lezen en nieuwe vaardigheden te leren. Dit geeft je inspiratie en helpt je nieuwe kansen te ontdekken.

Verandering is de enige constante in het leven. Omarm het. Zie het als een kans voor groei en vernieuwing in je onderneming.

En tot slot, vergeet vooral niet om af en toe stil te staan bij je successen en vier ze, hoe klein ze ook lijken. Dit geeft je motivatie een boost en herinnert je aan de vooruitgang die je hebt geboekt.

Ik weet zeker dat je met deze waardevolle inzichten en praktische tips de sleur in je onderneming kunt doorbreken en weer vol energie en inspiratie aan de slag kunt gaan!

Samenvatting

We kennen allemaal het gevoel van vast te zitten in routine, maar met positieve gewoonten en attitudes kunnen we de sleur doorbreken.

Identificeer de valkuilen die sleur veroorzaken, creëer ruimte voor creativiteit, stel nieuwe doelen buiten je comfortzone, delegeer taken en vraag hulp wanneer nodig. Focus op wat echt belangrijk is, zorg goed voor jezelf en omarm verandering als een kans voor groei.

Laat de energie weer stromen, blijf groeien en vergeet niet te genieten van het avontuur dat ondernemen heet!

Wie is Mariëtte

Als een ervaren combinatie van business coach en virtual assistant, geloof ik sterk in de kracht van samenwerking. Mijn passie voor dienstbaarheid stelt met in staat om jou te ondersteunen op zowel praktische als strategische niveaus.

Met meer dan 33 jaar ervaring in office management en een decennium als ondernemer, breng ik een unieke combinatie van creativiteit, veelzijdigheid en pure toewijding aan elke samenwerking. Mijn aanpak is persoonlijk, optimistisch en gericht op (online) groei.

Ik help jou bij het optimaliseren van je dagelijkse activiteiten, het creëren van content en het ontwikkelen van strategieën om jouw praktijk te laten groeien. Van praktische ondersteuning tot het bieden van sparring en strategische begeleiding, ik ben er om jou te helpen succesvol te zijn.

Met mij samenwerken betekent tijd en geld besparen, zodat je je kunt concentreren op wat echt belangrijk voor je is. Samen streven we naar groei, efficiëntie en gedeelde successen.

Buiten mijn werk geniet ik van het samenzijn met mijn lief Rob, deel ik mijn liefde voor katten, verdwaal ik graag in mijn geliefde stad Luik, vul ik avonden met outdoor cooking & living, verheug ik me op het delen van heerlijke maaltijden en inspirerende gesprekken met familie, vrienden en collega’s.

Updates ontvangen?

Laten we samen bouwen aan jouw succes en groei. Schrijf je vandaag nog in op de nieuwsbrief of neem contact met me op!

Ben je enthousiast over deze blog, deel ‘m dan graag ter inspiratie met anderen.

Foto credits zijn voor Brett Jordan on Unsplash, Lars Plöger via PixabayI. Aa van der via Pixabay