Leer genieten als een pro

Ontdek de Schoonheid van Genieten met een grote G

In de wereld van hoogsensitiviteit zijn het de diepgaande ervaringen en intense emoties die ons dagelijks leven vormgeven. Als hoogsensitieve persooon ben je in staat om subtiliteiten op te merken die anderen ontgaan, en koester je diepgaande verbindingen met de wereld om je heen. Maar weet je dat deze gevoeligheid soms een dubbelzijdig zwaard kan zijn.

Te midden van de drukte van ons werk, de vraag van onze klanten en de stroom van prikkels die op ons afkomen, kan het vinden van de kunst van genieten een uitdaging zijn. Toch is het van het grootste belang dat we, juist vanwege onze gevoeligheid, de vaardigheid ontwikkelen om vreugde en vervulling te vinden in de dagelijkse routine.

"Het geluk zit in de kleine dingen." Onbekend

In deze blog deel ik met jou de tien meest voorkomende uitdagingen die we als hsp coaches en therapeuten tegenkomen en, nog belangrijker, hoe we deze uitdagingen kunnen aangaan. Want genieten is geen luxe, het is een mega belangrijk onderdeel van welzijn, zowel voor onszelf als voor degenen die we begeleiden.

Dit zijn de 10 veelvoorkomende uitdagingen

1. Overweldiging door prikkels

Als hoogsensitieve personen nemen we alles intens waar, van geluiden en geuren tot de emoties van anderen. Dit kan leiden tot overweldiging. Om hiermee om te gaan, is het belangrijk om bewust te worden van je eigen grenzen en regelmatig pauzes te nemen om te ‘ontprikkelen’. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een rustige plek opzoekt, even diep ademhaalt of mediteert.

2. Perfectionisme

HSP’s hebben vaak een sterke drang naar perfectie en willen alles tot in de puntjes verzorgd hebben. Dit streven naar perfectie kan echter een bron van stress en frustratie worden. Probeer in plaats van perfectie te streven naar ‘goed genoeg’. Besef dat je klanten en collega’s vaak meer waarde hechten aan jouw oprechtheid en zorg dan aan perfectie.

3. Emotionele uitputting

Omdat we emoties dieper en intenser ervaren, kunnen we snel emotioneel uitgeput raken. Het is belangrijk om tijd vrij te maken voor zelfzorg en emotioneel herstel. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je regelmatig even tijd alleen doorbrengt, de natuur opzoekt, iets doet dat je vreugde geef, of met een vertrouwenspersoon praat over wat je voelt.

4. Sociale druk

We kunnen ons vaak anders voelen dan anderen, en sociale druk kan overweldigend zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat jouw sensitiviteit een kracht is. Uitwisselen met gelijkgestemden kan je steun geven en probeer te begrijpen dat je anders zijn een unieke bijdrage aan de wereld is.

5. Zelfzorg vergeten

We zijn geneigd anderen te helpen en onszelf te vergeten. Dit leidt uiteindelijk tot uitputting. Maak zelfzorg een prioriteit. Gun jezelf tijd voor rust, ontspanning en activiteiten die jou energie geven. Plan het desnoods in. Zelfzorg stelt je in staat om beter voor anderen te zorgen.

"Jouw welzijn is de sleutel tot het helpen van anderen." - Onbekend

6. Onzekerheid en zorgen

We zijn vaak gevoeliger voor bepaalde onzekerheden en piekeren. Er zijn technieken die je kan leren om deze gevoelens te beheersen, zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of het bijhouden van een dagboek. Het is belangrijk om je te realiseren dat zorgen maken de kwaliteit van het nu beïnvloedt.

7. Tijdsdruk

Als je veel gehaast bent, kan dit ten koste gaan van genieten. Leer effectief timemanagement, zet realistische doelen en maak tijd vrij voor rustmomenten. Het helpt om je agenda te structureren en duidelijk prioriteiten te stellen.

8. Teveel verantwoordelijkheid

Als hoogsensitieve personen hebben we soms de neiging om te veel verantwoordelijkheid op ons te nemen, zowel in ons werk als in persoonlijke relaties. Leer vaker nee zeggen en grenzen stellen. Begrijp dat je niet alles kunt oplossen, en dat is oké.

9. Grenzen aangeven

Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en te communiceren wat je wel en niet accepteert in zowel professionele als persoonlijke relaties. Het voorkomt overbelasting en conflicten.

10. Balans houden

Een gebrek aan balans tussen werk en privéleven kan leiden tot stress en vermoeidheid. Leer prioriteiten stellen en tijd vrijmaken voor ontspanning en plezier, zowel in je professionele als persoonlijke leven.

Door aandacht te besteden aan deze uitdagingen en je te oefenen in nieuwe vaardigheden, kun je als hsp coach of therapeut een evenwichtiger en bevredigender leven creëren, zowel voor jezelf als voor degenen die je begeleidt.

Ga meer genieten

Breng tijd door in de natuur. De rustgevende en helende eigenschappen van de natuur kunnen bijzonder gunstig voor je zijn. Maak wandelingen in het bos, ga picknicken in een park of geniet van de frisse lucht in je tuin.

Zoek naar een creatieve uitlaatklep die jou helpt je emoties te uiten. Of het nu gaat om schilderen, schrijven, muziek maken of handwerk, het kan een therapeutische manier zijn om jezelf te uiten en plezier te beleven.

Let op wat je eet en hoe het je lichaam beïnvloedt. Sommige voedingsmiddelen kunnen je gevoeliger maken voor prikkels, terwijl andere je kunnen kalmeren. Experimenteer met voeding en ontdek wat voor jou het beste werkt.

Neem regelmatig een pauze van digitale apparaten en sociale media. De constante stroom van informatie kan overweldigend zijn. Door af en toe los te koppelen, geef je jezelf de ruimte om te ademen en te genieten van de echte wereld om je heen.

Verken verschillende vormen van lichamelijke ontspanning, zoals yoga, tai chi, of zelfs massages. Het kan je helpen de spanning in je lichaam los te laten en een dieper gevoel van welzijn te ervaren.

Houd een dankbaarheidsdagboek bij en schrijf dagelijks op waar je dankbaar voor bent. Het bewust waarderen van de positieve aspecten in je leven kan je helpen genieten van wat je hebt.

Leer accepteren dat niet alles onder controle kan zijn en dat sommige dingen gewoon gebeuren. Als HSP’s kunnen we soms moeilijk loslaten. Maar loslaten kan een bevrijdende ervaring zijn.

Verwen je zintuigen met plezierige ervaringen. Dit kan variëren van het luisteren naar rustgevende muziek tot het genieten van heerlijk geurende kaarsen. Zorg ervoor dat je omgeving zintuiglijk aangenaam is.

Zoek steun en comfort bij dierbaren. Diepgaande gesprekken met mensen die je vertrouwt, kunnen bijdragen aan een gevoel van verbondenheid en genieten.

Stap af en toe uit je comfortzone en probeer nieuwe dingen. Het verkennen van nieuwe ervaringen kan opwindend en verfrissend zijn, zelfs als het buiten je gebruikelijke routine valt.

Deze praktische oefeningen kunnen je helpen om meer te genieten in je dagelijkse leven en meer evenwicht en vreugde te vinden. Vergeet niet dat het proces van verandering geleidelijk kan gaan, dus wees geduldig met jezelf terwijl je je ervaringen integreert.

Door jezelf de vaardigheden meer toe te eigenen, kun je als hsp coach of therapeut de kunst van genieten in je dagelijks leven verhogen en meer harmonie en vreugde ervaren, terwijl je tegelijkertijd beter voor jezelf zorgt.

Samenvatting

Wanneer we de kunst van het genieten omarmen in ons dagelijks leven, ervaren we meer vreugde en plezier. Het komt niet alleen jezelf ten goede, maar ook jouw klanten. Onthoud, genieten is een vaardigheid die we kunnen ontwikkelen, en het begint met kleine stappen.

Dus, geniet van het proces, wees lief voor jezelf en blijf groeien.

Wie is Mariëtte

Hoogsensitief, authentiek & multi passionate

Leven en werken vanuit hoogsensitiviteit en authenticitiet is mijn passie. Samen brengen we eenvoud, vreugde, structuur en puurheid in jouw onderneming. 

Ik doe niets liever dan er zijn voor jou, zodat jij vanuit jouw verlangen de onderneming van jouw dromen kan uitbouwen met fijne klanten en een hoger inkomen. 

Uiteindelijk is er maar één manier om te ondernemen.

Jouw eigen-wijze manier!

Benieuwd naar co-creëren?

Stuur me een berichtje op info@cocreatiemetmariette.be of gebruik het contactformulier op de home page. Dan neem ik contact op.

Dankjewel voor het lezen. Ben je enthousiast over deze blog, deel ‘m dan graag ter inspiratie met anderen.

Foto credits zijn voor mezelf.